Multi chain

CAP D’ANCORATGE: MULTI – CHAIN

A la majoria les disciplines de muntanya  em d’utilitzar els coneguts caps d’ancoratges. Aquestes “ancores” que duem a l’arnés i ens permeten fer les maniobres amb seguretat. Podem utilitzar un aro de cinta més un mosquetó de seguretat, una cinta express amb els dos mosquetons de seguretat o fins hi tot un retall de corda anuada també unida a un mosquetó de seguretat. Però aquests elements que s’han anat utilitzant al llarg del temps han deixat patents les seves limitacions a l’hora de graduar-les per una major comoditat o bé la seva falta de versatilitat.

Ja fa bastants anys varen arribar les conegudes Daisy-chain (o cinta provadora), dissenyada especialment com a provador dels ancoratges a l’escalada artificial. Per aquest motiu el cosit que té entre els seus bucles es trenca en forces relativament baixes (entre 3kn i 4kn segons fabricants), per crear un afecta dissipador en cas de caiguda. Però bé això es pot explicar en un altre moment… El cas és que se li varen trobar varies utilitats més aquesta cinta, i una d’elles va ser com a cap d’ancoratge. La seva facilitat i rapidesa a l’hora de graduar-la tant a la reunió, per autorrescat, pel ràpel … ha fet que molts escaladors, tant novells com experts,  la utilitzin principalment com a cap d’ancoratge.  Tot estaria bé si no fos per què la utilització correcte amb aquesta funció és delicada i no tothom ho té en compte.

En aquest video pots comprovar el seu inconvenient:

El neixament de la Multi-Chain

Farà poc més de 10 anys marques americanes com Metolius o Sterling, varen saber veure les necessitats dels escaladors i les possibilitats de les Daisy-chain, per això van dissenyar una alternativa més segura i específica per utilitzar-la com a cap d’ancoratge, i així va ser com va neixer la Multi-chain. Ara farà uns 4 o 5 anys que es comencen a veure amb normalitat a les nostres muntanyes i a les nostres botigues especialitzades preferides, i sembla que serà un element més indispensable en el nostre equip d’escalada o alpinisme.

Que és la Multi-chain?

A diferencia que la Daisy-chain que és una unica cinta cosida, la Multi són varies cintes cosides entre si emulant una cadena. Totes i cadascuna dels seus aros tenen una resistència apròximada de 24kN i poden arribar fins hi tot en alguns casos, aguantar fins a 3 caigudes de factor 2. Bàsicament el que vinc a dir i perquè tothom ho entengui és que està dissenyada per soportar les pitjors caigudes i està pensat per que sigui difícil cometre errors a l’hora de anclar-nos a un encoratge.

Perquè serveix la Multi-chain?

Ja hem explicat que la seva principal funció és com a cap d’ancoratge, i a més es pot utilitzar de varies formes diferents.

Avui en dia per tenir èxit en el mercat de l’alpinisme una de les claus és que un sol element ens serveixi per varies coses, estalviant pes, diners i proporcionant eficàcia i rapides. En una paraula: Versatilitat! Fins hi tot en aquest camps, la multi-chain guanya punts davant de les “eines” de sempre. La Multi-chain ens permet fer-la servir per diferents funcions, que a més he de dir que crec que són realment útils.

1- Cap d’ancoratge unit a la reunió amb un mosquetó de seguretat a l’últim aro de la multi-chain

2- Cap d’ancoratge unit a la reunió amb un mosquetó de seguretat des de un aro intermig

3- Cap d’ancoratge unit a la reunió amb un mosquetó de seguretat a l’últim aro i escursat desde un aro intermig i un altre mosquetó de seguretat

Una de les seves dobles funcions és com ha element de triangulació de reunions en escalada via llarga o al alpinisme. Si amb el company esteu alternant llargs, una forma ràpida i eficaç de triangular la reunió és fer-ho directament amb la Multi-chain. Aquesta funció de moment la limitaria, ja que es pot triangular una reunió si la desmuntes de l’arnés, però quin sentit té si és el teu cap d’ancoratge? Potser com a reunió de fortuna.

Personalment he intentat triangular una reunió sense desmuntar-la de l’arnés, però et quedes massa proper per la falta d’allargada. Per aquest motiu el que faria és allargar-la amb un aro de cinta, però les marques ho desaconsellen. En fi! És possible que més endavant en tregui l’entrellat i fer-la útil també a la pràctica.

1- Triangulació unidireccional agafant el mosquetó central amb dos aros de la multi-chain

2- Triangulació semi-direccional agafant el mosquetó central amb un sol aro

3- Triangulació direccionada cap a una direcció concretat escorçant una banda de la multi-chain i  agafant el mosquetó central

4- Triangulació direccionada a una direcció molt concreta ajudant-se de dos mosquetons de seguretat

Una altre utilitat que veig és útil i ens pot treure d’algun mal de cap és utilitzar-la com a estrep ocasional. En aquest cas sí, que l’haurem de desmuntar de l’arnés, però es tracta d’un ús molt esporàdic. Els aros de la Multi-chain ens garanteixen una bona base pel nostre peu i una bona més que suficient resistència.

També, amb termes pràctics, els aros sobrants del nostre cap d’ancoratge poden ser útils per un major ordre del nostre material, la motxilla o fins hi tot el recull de la corda a reunió… En aquest cas és la imaginació i les necessitats qui ens donaran més usos.

Strep ocasional

Utilització en el ràpel

Com anusar-la correctament?

Majoritàriament els escaladors ens col·loquem les Daisy chain a l’arnés ajudats amb un nus d’alondre, però aquest nus resta molta resistència a la cinta. Per aquest motiu podem utilitzar  un altre nus que no disminueix tant aquesta resistència.

Igualment és important a l’hora de portar ordenada la nostra multi-chain a l’arnés, tenim varies opció possibles.

1- Unint els aros amb el mosquetó de seguretat i guardat al porta manterial

2- Guardat com a cinturó

 

Conclusió i opinió

Finalment i com a simple opinió, crec que Multi-chain és una molt bona opció per la majoria dels escaladors. Segura, versàtil, fàcil d’utilitzar… Una eina com aquesta que de ven segur portarem tots al nostre equip. Això sí, sempre hi ha algun pro. Després de utilitzar-la en moltes ocasions i en veure com l’utilitzen participants en els nostres cursos o a les vies, he arribat a la conclusió que és un element que molesta quan no l’utilitza. Els seus aros no sempre són a la mida que volem i guardar el cap d’ancoratge a l’arnés no és cosa per desordenats. Particularment l’estic guardant amb forma de cinturó (com sempre he fet amb la Daisy-chain) però tampoc li acabo de trobar la millor posició. Segurament no és un greu problema, però la comoditat és molt important a la verticalitat. Igualment crec que moltes de les multi-chain que hi ha al mercat estan sobre dimensionades pel que fa la resistència i també amb el seu preu (entre 22€ i 120€). Si has d’escollir-ne alguna i pots escollir entre tots els models et recomano que els aros no siguin del diàmetre més petit, encara que sembli que et pot donar més opcions a l’hora de graduar-la o de triangular et pot donar molta feina a l’hora de organitzar-te o a l’hora de guardar-la a l’arnés. Igualment aconsello que els aros no siguin molt rígids. He vist models que l’aro de cinta està triplicat i no crec que sigui molt manejable, com més tova sigui la cinta més adaptable i còmode.

SI VOLS SABER MÉS, AQUESTES SÓN LES NOSTRES FORMACIONS:

Escalada
3 dies
Variable
Vine els dies que vulguis
  • 01-11-2024 / 03-11-2024
    Complert
Escalada
1 dia
Principiant
  • 16-11-2024
    Confirmat
  • 14-12-2024
    Confirmat
Escalada
1 dia
Monogràfic
  • 17-11-2024
    Ultimes places
  • 22-12-2024
    Confirmat
Escalada
2 dies
Variable
  • 23-11-2024 / 24-11-2024
    Ultimes places
Escalada
2 dies
Bàsic
  • 23-11-2024 / 24-11-2024
    Ultimes places
Escalada
2 dies
Bàsic
  • 21-12-2024 / 21-12-2024
    Complert
Escalada
4 dies
Principiant
Vine els dies que vulguis
  • 27-12-2024 / 30-12-2024
    Confirmat
  • 02-01-2025 / 05-01-2025
    Confirmat

Comments are disabled.

Obrir xat
Necessites ajuda?